Tidigare aktiviteter

Föredrag och föredragshållare 1935-2025 återfinns här.

 

Professor Helge Rask Andersen,  

Vårt fantastiska hörselsinne – Att återskapa förlorad hörsel och varför krokodiler hör så bra.

Det blir en berättelse om människans fantastiska hörselsinne och pågående forskning. Ett sensoriskt system som är så välanpassat för att ta emot och registrera speciellt de ljud som vi människor själva producerar genom vårt tal. Så känsligt för de svagaste ljuden men därigenom också så sårbart för akustisk överbelastning och de oljud som vi idag överöses med. Vad händer i våra öron när vi åldras och varför förlorar vi ofta hörsel? Kan det påverka kognition och utveckling av demens? Det blir en bildkavalkad av vårt vackra inneröra liksom övriga delar av vårt hörselsystem. Fantastiska framgångar har gjorts under de senaste åren när det gäller att återskapa förlorad hörsel. Dessa kliniska framgångar fortsätter idag med redan erhållna unika resultat genom avancerad genterapi. Varför drabbas inte krokodilerna av hörselförlust trots hög ålder. Lite om vår forskning kring detta i Uppsala presenteras liksom hur vi kanske kan lära oss av dem att ännu bättre återskapa människans hörsel.

Måndagen den 27 januari 2025

Professor Neil Price, Inst. för arkeologi och antik historia, Uppsala universitet.

Ask och Emblas barn: på återbesök till vikingatiden

Vikingatiden, ca 750–1050, såg en aldrig tidigare skådad expansion av nordbor ut i den vidare världen, från östra Nordamerika till den asiatiska stäppen. Men i århundraden har vikingarna setts genom andras ögon, ofta förvrängda för att passa senare tiders preferenser. Inget av dessa anslag fångar de verkliga vikingarna, eller rikedomen och sofistikationen i deras kultur. Detta föredrag introducerar ett nytt försök att berätta historien om vikingarna på deras egna villkor: deras politik, deras kosmologi och religion, deras materiella värld. Vikingarna, som idag är kända för en stereotyp av maritimt våld, exporterade nya idéer, varor, teknologier och övertygelser till de länder de upptäckte och folken de mötte, och i processen blev de själva förändrade.

Neil Price är rådsprofessor i arkeologi vid Uppsala universitet, där han har också ansvar för den nya Centre for the World in the Viking Age, ett nationellt excellenscenter med finansiering från Vetenskapsrådet. Neil är specialist på vikingatiden och fornnordisk religion och hans publikationer har getts ut på 22 språk. Han medverkar också flitigt som konsult för historiska dokumentärer, tv-serier och filmer, bland annat The Northman 2022.